Norveški Sami parlamentarni izbori 2009

Sámi parlamentarni izbori 2009. održani su u Norveškoj 14. rujna 2009. Glasači su izabrali 39 članova za Sámi parlament Norveške. Na izborima su doživjeli značajne gubitke za dvije dominantne stranke u Sámi parlamentu, Norvešku laburističku stranku i Norvešku udrugu Sámi. Dvije treće stranke napravile su proboj, nova Árja i Stranka napretka, sa po tri mjesta.

Pregovori

I Laburistička stranka i Norveška udruga Sámi odbili su surađivati ​​sa Strankom napretka, koja posebno traži raspuštanje Sámi parlamenta. Dok su i Laburisti i NSR oklijevali pristati na takozvanu "tiraniju manje stranke", stranke su također smatrale da je malo vjerojatno da će zajedno uspostaviti Sámi parlamentarno vijeće, ali su smatrale da se to ne može u potpunosti isključiti. Obje su stranke tražile suradnju s Árja strankom. Árja je držao da bi mogli surađivati ​​sa svim strankama, s vjerojatnom iznimkom Stranke napretka, navodeći da bi to "moglo biti problematično". Árja je uglavnom nastojao uspostaviti "blok" zajedno s listom stočara sobova Kautokeino, dok je također pregovarao s obje glavne stranke, kao i s Nordkalottfolketom.

Rezultat

Na kraju je izabrano većinsko Sámi parlamentarno vijeće, koje su podržali Laburistička stranka (14 mjesta), Árja (3), Nordkalottfolket (1), Åarjel-Saemiej Gielh (1) i nepovezani Sámi stanovnik južne Norveške (1 ). Samo vijeće Sámi parlamenta sastojalo se od Egila Ollija (Laburisti) kao predsjednika, Láilá Susanne Vars (Árja) kao potpredsjednice i članova vijeća Ellinor Marita Jåma (Åarjel-Saemiej Gielh), Marianne Balto (Laburisti) i Vibeke Larsen (Laburisti ). Laburistički političar Åge Nils Haugen kasnije se žalio Odboru za kontrolu na vijeće, jer je vijeće prekršilo vlastite zakone o jednakim pravima, budući da se sastojalo od četiri žene i samo jednog muškarca. Žalbu je podržala i Stranka napretka.

Rezultati izbora

Rezultati izbora za Sámi parlamentarne izbore 2009. Odaziv birača bio je 68,0 posto.

Vidi također

Norveški parlamentarni izbori 2009

Reference