Benvinguts a la Viquipèdia

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
703.168 articles
1.046 participants actius

Col·labora-hi

Nucli cel·lular

Biological cell.svg

El nucli cel·lular (del llatí nucleus o nuculeus, o simplement nucli en biologia cel·lular) és un orgànul embolicat en una membrana present en totes les cèl·lules eucariotes. Conté gran part del material genètic de la cèl·lula, organitzat en forma de múltiples llargues molècules lineals d'ADN en combinació amb una gran varietat de proteïnes, com ara les histones, que contribueixen a formar cromosomes. Els gens d'aquests cromosomes són el genoma nuclear de la cèl·lula. La funció del nucli és mantenir la integritat d'aquests gens i controlar les activitats de la cèl·lula per mitjà de la regulació de l'expressió gènica – així doncs, el nucli és el centre de control de la cèl·lula.Imatge del dia

2010-03-01 14 38 32 Portugal-Ponta do Pargo.jpg

Costa escarpada del nord-oest de Madeira


Projecte destacat: Eurocopa 2022

Football féminin icon-fr.svg

Celebrem la tretzena edició de l'Eurocopa millorant els continguts sobre el futbol femení a Europa.
(Informació de la imatge)5 de juliol

Amb motiu del Congrés Internacional de Matemàtics de 2022 es concedeixen les Medalles Fields d'aquest any a Marina Viazovska, la segona dona que rep el guardó en la seva història, a Hugo Duminil-Copin, a James Maynard i a June Huh.


30 de juny

La Xina anuncia que la seva nau espacial robòtica Tianwen-1 ha completat amb èxit totes les tasques assignades i ha aconseguit de fotografiar tota la superfície planetària de Mart.

29 de juny

Segons el Servei de Seguretat d'Ucraïna, l'impacte d'un míssil de creuer rus contra un centre comercial de Krementxuk (Ucraïna) ha causat 20 morts. Fonts russes, per la seva banda, afirmen no haver atacat cap centre comercial i sí un magatzem amb armes i municions estatunidenques i de països europeus.


24 de juny

La massacre de Melilla, en un intent multitudinari per creuar la tanca de Melilla, resulta en una matança de diverses desenes de migrants i gran nombre de ferits per la violència policial coordinada entre el Marroc i Espanya.


Arbcom ru editing.svg


EU - Afrika.jpg

Tanca de Melilla, que separa la Unió Europea de l'Àfrica.Avui fa 20 anys
Mor John Frankenheimer, director de cinema estatunidenc (n. 1930).
Avui fa 40 anys
Mor Alma Reville, actriu de doblatge, guionista, muntadora i ajudant de direcció, esposa d'Alfred Hitchcock (n. 1899).
Avui fa 60 anys
Mor William Faulkner, escriptor estatunidenc, Premi Nobel de Literatura el 1949 (n. 1897).
Avui fa 70 anys
Avui fa 115 anys
Neix Frida Kahlo, pintora mexicana (m. 1954).
Avui fa 120 anys
Mor Maria Goretti, santa catòlica (n. 1890).